blog & pics

Update: Eisenmann výfuky

Dnes došlo na instalaci nových zadních tlumičů výfuku – Eisenmann Sport. Když jsem sledoval mechanika, jak se s tím na heveru moří, byl jsem rád, že jsem se do instalace nepustil doma a sám :). Celkově operace zabrala hodinu času, něco málo klení, ale ve finále se vše povedlo a trubky jsou na místě.

Pro případné zájemce uvedu, že při demontáži sériových výfuků je nutno sundat i tepelný štít, který je umístěn na každým tlumičem. Úchyty a závěsy totiž drží vše pohromadě. Dá se tomu vyhnout tím, že se výfuky odmontují v boční části, kde je drží šrouby ze silentbloků, nicméně potom je zhoršená manipulace s tlumičem ve stísněném prostoru. Každopádně levá strana trvala přes půl hodiny, pravá už potom jen cca 15 minut.

Koncovky s průměrem 83 mm jsou obrovské, ale do difuzoru se vejdou naprosto bez potíží, kolem dokola zbývá přes centimetr místa. Jakékoli obavy z nutných úprav či řezání plastu jsou tedy liché.

A zvuk? Tlumiče potřebují aspoň 500 km na zajetí/zahoření, nicméně už teď vyluzují zhruba od 2500 otáček nádherný V8 brum, pod plynem a ve vyšších sférách potom nefalšovaný osmiválcový koncert. To vše samozřejmě ve velmi decentním podání, žádný hot-rod nebo dragster-like randál.

Důkazem budiž prohlášení kolegy, který mi napsal: „Stojím na střeše a kecám s kolegyní. Najednou slyším nádhernej zvuk, tak kouknu na ulici a vidim, že letíš z křižovatky nahoru. Nádhera!“ A to se počítá :).

POZNÁMKA

Podle nové legislativy je nutno mít jakoukoli úpravu auta zapsanou v TP. Protože jsem detailista, začal jsem řešit, jak naložit s novými výfuky, které nejsou originálním dílem od výrobce. Obvolal jsem tedy jak stanici technické kontroly, tak i registr vozidel (na dvou různých místech, pro jistotu). A mám následující vyjádření:

  • Výfuky se do TP nezapisují.
  • Pro případ technické kontroly stačí doložit homologační list (TÜV/ECE) přímo na STK během procesu.

Pokud tedy výfuky mají silniční homologaci, neměl by být s ničím problém.

Za mě tedy hotovo :).

Previous

Eisenmann dorazil

Next

Video #1

2 Comments

  1. Teef

    Ahoj krasny clanek mam 4.4 i a premyslim take nad poradnym vyfukem a eisenmann je pro me jasna volba nicmene te poprosim o odlaz kde jsi tlumice kupoval klidne i do emailu diky a preju spoustu stastnych km 🙂

  2. M5E39

    Vyreseno mailem :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén