O uplynulém víkendu jsem navštívil první sraz BMW E39 komunity, tedy skupiny organizované na Facebooku. Akce se konala v autokempu Olšovec v Jedovnici u Blanska, přičemž bylo očekáváno kolem 70-80 aut. Ve finále jich bylo možná i více, minimálně mně to tak připadalo :). Ačkoli byl sraz od pátku do neděle, vyrazil jsem pouze na sobotu, hlavně kvůli úspoře času.

Je potřeba poznamenat, že od dob mého dávného členství v Peugeot klubu jsem v zásadě nebyl účasten podobným akcím. Nicméně skupina lidí kolem E39 vykazuje poměrně vysoké procento normálních lidí a samozřejmě si M5 zaslouží trochu té pozornosti od fandů značky, takže jsem s účastí neváhal.

V pátek proběhlo nějaké to bojové mytí a přestože v sobotu ráno panovalo vrtošivé počasí, do kempu jsem dojel s víceméně čistým autem, takže jsem se beze studu mohl postavit mezi ostatní kousky.

OMV Svitavy, pořád se leskne 🙂

K akci jen tolik, že byla výborná, organizátoři odvedli kus práce a nebýt lehce nepříjemného počasí (zima, vítr, občas přeháňky), bylo by všechno tip top. Na plochu se sjelo velké množství E39, ať už sedanů či kombíků, nechyběla ani „historická“ řada, tj. 5er od nejnovější G30 až po starou, ale krásnou E12.

Součástí programu byla neohlášená svatba jednoho z organizátorů, což poměrně slušně doplnilo už tak příjemnou náladu. Kromě toho se samozřejmě konala spanilá jízda po okolí a zároveň se konala věcná sbírka pro občanské sdružení Bullterier Rescue Slovakia. Nicméně hlavním bodem programu bylo samozřejmě okukování ostatních aut, diskuze s majiteli a obecně pobyt mezi spřízněnými blázny, kteří drží při životě 15+letá auta.

M5 byla reprezentována celkem 3 kousky, čtvrtý dorazil jen na chvíli a ani jsem ho nestihl pořádně obhlédnout. Moje Stařena (auto :)) se samozřejmě dočkala nějaké té pozornosti, v diskuzích o ní jsem strávil dobře 3 hodiny s nejrůznějšími účastníky srazu a nepopírám, že mi to udělalo radost. Aspoň někdo moje šílené snahy o renovaci a udržení auta v top kondici umí ocenit, ha! 🙂

Třešničkou na dortu potom bylo potom získání trofeje za TOP sedan srazu, kterou jsme sdíleli s dalšími dvěma účastníky (volili se tři vítězové za sedan a tři za kombi). Zážitek z celého dne tím byl pozivitně dokonán.

Organizátorům patří velký dík a stejnou měrou je třeba ocenit i všechny návštěvníky a účastníky srazu, protože nedošlo k žádném excesu nebo obvyklým projevům davové psychózy v řadách řidičů. Celá akce proběhla v naprosté pohodě a klidu, takže se už teď těším na další ročník.